Tequilaens historie
Tequila blev fremstillet første gang i det 16. århundrede nær den nuværende by Tequila, der officielt blev grundlagt i 1656.
Aztekerne havde tidligere fremstillet en gæret drik af agaveplanten, som de kaldte octli (senere og mere populært kaldet pulque), længe før spanierne ankom i 1521. Da de spanske erobrere løb tør for deres egen brændevin, gav de sig til at destillere agaver og fremstillede dermed Nordamerikas første egen destillerede spiritus.
Cirka 80 år senere – omkring år 1600 – begyndte markisen af Altamira, Don Pedro Sánchez de Tagle, at masseproducere tequila på den første fabrik i det område, hvor byen Jalisco ligger i dag. Og fra1608 begyndte Nueva Galicias guvernør at beskatte sine produkter.
Den tequila, der er populær i dag, blev første gang masseproduceret i begyndelsen af det 19. århundrede i Guadalajara i Mexico.
Don Cenobio Sauza, grundlægger af Sauza Tequila og borgmester i byen Tequila fra 1884-85, var den første der eksporterede tequila til USA. Han forkortede navnet ”Tequila-ekstrakt” til blot ”Tequila” for det amerikanske marked. Don Cenobios barnebarn, Don Francisco Javier, fik international opmærksomhed, da han insisterede på, at ”der ikke kan være tequila, hvor der ikke er agaver!” Hans indsats førte til den overbevisning, at rigtig tequila kun kommer fra delstaten Jalisco.
Nyere historie
Siden 2002 er salget af dyr tequila – dvs. dén forhandlere kalder ”ultra-premium” eller ”super-premium”, og i daglig tale førsteklasses tequila– steget med 28 procent. Det er en gennemsnitlig stigning på 8,6 procent om året ifølge Distilled Spirits Council of the United States. Salget oversteg alle forventninger ved at nå over 10 millioner solgte kasser, som det fremgår af IWSRs rapport fra 2007, baseret på Adams Liquor Handbook. I slutningen af 1990’erne og begyndelsen af det 21. århundrede førte tequilaens tiltagende popularitet verden over til, at virksomheder også begyndte at vise interesse for den.
Nogle af de mest bemærkelsesværdige tiltag er:
- Brown-Formans køb af Herradura Tequila for 776 millioner dollars i september 2006
- Der blev udstedt en ny NOM (Norma Oficial Mexicana /Officiel Mexicansk Standard) for tequila (NOM-006-SCFI-2005) i 2006, som blandt andet medførte en ny kategori tequila kaldet ”extra añejo” eller ”ekstra lagret”, der skal lagre i mindst 3 år.
- Det store aktieselskab Fortune Brands opkøbte mærkerne Sauza og El Tesoro
Nogle tequilamærker er forblevet familieeje, men de fleste velkendte mærker ejes af store multinationale selskaber. Ikke desto mindre findes der, ifølge statistikker fra 2009, over hundrede spritfabrikker i Mexico, som producerer over 900 tequilamærker, og der er registreret mere end 2000 navne på tequilamærker. Derfor har hver enkelt tequilaflaske et serienummer (NOM), som fortæller hvilken spritfabrik tequilaen er fremstillet på.
Mange tequilamærker kommer fra samme sted, da der findes et begrænset antal spritfabrikker.
The Tequila Regulatory Council of Mexico tillod oprindeligt ikke, at smagstilsat tequila måtte bære navnet tequila. Men i 2004 besluttede rådet at også smagstilsat tequila kunne kaldes tequila – med undtagelse af ren agave tequila, som stadig ikke må tilsættes smagsstoffer.